“Het leven wordt voorwaarts geleefd en achteraf begrepen.”

- Søren Kierkegaard

 

Kunstboek

 

Een kunstboek of een kunstcatalogus is een goede manier om jezelf te presenteren. Ben jij fotograaf, beeldhouwer, maak je schilderijen of beoefen jij een andere kunstvorm?

Of heb je gedichten of verhalen geschreven die je wilt bundelen in een boek? Dan kan ik je helpen met het maken van jouw boek.

Voorbeelden van kunstboeken die ik eerder heb ontworpen:

In de Brabantse voetsporen van Vincent van Gogh

Landschap, boerenleven en thuiswevers gefotografeerd van 1865-1920

Ronald Peeters & Emy Thorissen, Tilburg 2018

 

Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. Door de natuur, het landschap en de hardwerkende mensen. Het inspireerde hem tot het maken van meesterwerken. Er zijn in beeld en op papier getuigenissen bewaard gebleven. Foto’s uit die tijd en fragmenten uit zijn vele brieven, laten zien hoe nauwkeurig Vincent naar zijn omgeving, het Brabant van toen, keek. Een doorkijkje naar een voorgoed voorbij verleden dat ondanks alles tastbaar blijft in dit boek. Het erfgoed van Van Gogh.

“Ik vind het belangrijk dat verhalen behouden blijven en niet verloren gaan.

We moeten zuinig zijn op ons erfgoed.”

- Bart Gladdines

 

Leo Creton, van logboek tot logo

Bart Gladdines, Oosterhout, 2021

 

“In dit boek word je meegenomen in het verhaal van Leo Creton, die na de Tweede Wereldoorlog op 16-jarige leeftijd vanuit Breda de wijde wereld ging ontdekken en deze vastlegde. Het boek bestrijkt het hele scala van deze veelzijdige kunstenaar, van logboek tot logo.

 

Bij dit boek over kunstenaar en ontwerper Leo Creton zette ik naast het grafisch ontwerpen voor het eerst ook andere petten op: die van opdrachtgever, onderzoeker, samensteller en redacteur. Net zoals bij de verhalenvertellers waar ik graag mee samenwerk, is ook dit boek ontstaan vanuit een passie. Van kinds af aan fascineerde het werk van Leo Creton mij en het was ook een van de redenen waardoor ik geïnspireerd werd om de kunstzinnige kant op te gaan.

 

Ik  voelde de noodzaak om ervoor te zorgen dat het werk van Leo Creton niet verloren zou gaan. Wanneer iemands verhaal behouden blijft voor de volgende generatie, leeft hij in herinnering voort. Daarom dit boek vol schilderijen, tekeningen, sgraffito’s en (schets)ontwerpen.”

- Bart Gladdines

 

 

Dit boek is verschenen in november 2021 in een kleine oplage.

Een collector's item. Stuur een e-mail naar bart@bartbooks.nl en reserveer direct jouw exemplaar van dit bijzondere kunstboek.

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk, een schetsboek

Michael Jepkes, Breda 1996

 

Voor de reiziger uit vroeger eeuwen was deze kerk een herkenningspunt van verre. In dit boek staan de schetsen die de kunstenaar maakte van de kerk, beginnend aan de rand van Breda, en cirkelgewijs steeds meer naar de binnenstad trekkend.

Het is een verkenningstocht langs plekken die, van veraf tot dichtbij, naar het middelpunt toe gericht zijn.

Tilburg gezien

door Harrie Janssens, 1955-1975

Foto’s Harrie Janssens, tekst Joep Eijkens, Tilburg, 1999

 

Er bestaan diverse fotoboeken over Tilburg maar er is er geen zo persoonlijk als dit. Dat komt vooral doordat het Tilburg laat zien door de ogen van slechts één fotograaf. Een begenadigd fotograaf die de roomse industriestad en haar bewoners wist vast te leggen op de drempel van een nieuwe tijd.

De foto’s en herinneringen van Harrie vormen een uniek persoonlijk tijdsbeeld. Dit alles geheel in zwart-wit.

 

Gedachten en gedichten over vuur

Oosterhouts Schrijvers Collectief, OSCO

Oosterhout, 2006

 

Een bundeltje dat het gevolg is van een samenwerking tussen OSCO en de Oosterhoutse Kunstkring VOBK.

Toen de Kunstkring begin 2006 het plan opvatte om een tentoonstelling te organiseren van beeldend werk van de leden, met het thema Vuur, kwamen de schrijvers van OSCO op het idee om dat zelfde thema in korte beschouwingen of gedichten woordelijk vorm te geven.

 

Woorden verbeeld, Beelden verwoord

Oosterhouts Schrijvers Collectief, OSCO en Vereniging Oosterhoutse Beeldende Kunstenaars, VOBK, Oosterhout, 1999

 

Als beeldende kunstenaars en dichters elkaar vinden, kan er iets moois ontstaan. Dat is in Oosterhout gebeurd. Deze bundel laat zien hoe beeld en woord elkaar opnieuw glans hebben gegeven. Aan het resultaat werd een succesvolle tentoonstelling gewijd. Maar tentoonstellingen zijn vluchtig, te vluchtig voor het boeiend samengaan van dichters, schilders en beeldhouwers. Daarom deze bundel beeldgedichten. Een bundel waarin pen en penseel elkaar hebben gevonden, gesteund door grafische vormgeving (Bart Gladdines) en fotografische kunst (Karl Engelhart). Ook van Oosterhoutse bodem. Woorden verbeeld, Beelden verwoord... We laten het graag aan de kijkende lezer over om te ontdekken wat er in de beginne was; het woord of het beeld.

 

Vrouwenkamer

Ruud Vreeman en  JACE van de Ven, Tilburg, 2017

 

Uit onderzoek is gebleken dat een man in een uur tijd minstens één keer aan de andere sekse denkt. Daar hoeft geen aanleiding voor te zijn. Dat ‘denken aan’ gebeurt instinctmatig en de man in kwestie is zich er nauwelijks van bewust. Hij merkt het soms aan kleine dingen. Bijvoorbeeld dat er een vrouwenfiguur blijkt te ontstaan als hij tijdens een vergadering zit te droedelen. Dat overkwam Ruud Vreeman herhaaldelijk tijdens de zittingen van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Soms werkte hij die droedels thuis verder uit en kleurde ze in. Dit boekje toont er 52, allemaal heel verschillend, want ‘la donna e mobile’ en verveelt daarom nooit. JACE van de Ven, stadsdichter in Tilburg in de tijd dat Ruud Vreeman daar burgemeester was, maakte bij ieder prentje van Ruud een toepasselijk versje. Een boekje voor mannen én vrouwen.

 

 

“Op de kaartjes van de Eerste Kamer tekende ik meer dan 50 vrouwen. Met allemaal verschillende karakters. De voormalige stadsdichter van Tilburg  JACE van de Ven maakte daar gedichtjes bij. Bart Gladdines heeft het boek prachtig vorm gegeven. Het is speels en humoristisch.”

- Ruud Vreeman

 

 

“De bundel 'VROUWENkamer' met prenten van vrouwenfiguren van Ruud Vreeman en daarop geïnspireerde versjes van mij is dankzij de vormgeving van Bart Gladdines een boekje geworden dat je alleen al om het aanzien ervan zou willen hebben. De omslag is een gestileerde vorm van voyeurisme, zinspelend op de titel. De deur van een vrouwenkamer staat op een kier en er valt licht naar buiten, maar de vrouw die we gedeeltelijk zien blijft een mysterie. Zij is een plastische vorm in de verder geometrische vormgeving van de cover. Het ene is totaal anders dan het andere, maar vormt er toch een eenheid mee, man en vrouw, emotie en ratio en duizend tegenstellingen en eenheden meer. Bart Gladdines presenteert de 52 prenten en gedichtjes in de bundel op functionele wijze zoals het een goed vormgever betaamt, maar hij slaagt er daarbij tegelijk in om de zaak speels te houden en er een eenheid van te maken. Volgens mij had de vormgeving van deze bundel niet beter gekund.”

- JACE van de Ven

 

Voor een uitgebreider overzicht van boeken, tijdschriften, fotografie en andere ontwerpen verwijs ik naar mijn portfolio op de website: www.bartgladdines.nl

b'art books

Ik vind het belangrijk dat verhalen behouden blijven en niet verloren gaan. We moeten zuinig zijn op ons erfgoed.

 

Bart Gladdines -boekontwerper van meer dan 250 boeken

“Het leven wordt voorwaarts geleefd en achteraf begrepen.”

- Søren Kierkegaard

 

Voorbeelden van kunstboeken

die ik eerder heb ontworpen:

In de Brabantse voetsporen van Vincent van Gogh

Landschap, boerenleven en thuiswevers gefotografeerd van 1865-1920

Ronald Peeters & Emy Thorissen, Tilburg 2018

 

Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. Door de natuur, het landschap en de hardwerkende mensen.

Het inspireerde hem tot het maken van meesterwerken. Er zijn in beeld en op papier getuigenissen bewaard gebleven. Foto’s uit die tijd en fragmenten uit zijn vele brieven, laten zien hoe nauwkeurig Vincent naar zijn omgeving, het Brabant van toen, keek.

Een doorkijkje naar een voorgoed voorbij verleden dat ondanks alles tastbaar blijft in dit boek. Het erfgoed van Van Gogh.

Leo Creton, van logboek tot logo

Bart Gladdines, Oosterhout, 2021

 

“In dit boek word je meegenomen in het

verhaal van Leo Creton, die na de Tweede Wereldoorlog op 16-jarige leeftijd vanuit Breda de wijde wereld ging ontdekken en deze vastlegde. Het boek bestrijkt het hele scala van deze veelzijdige kunstenaar, van logboek tot logo.

 

Bij dit boek over kunstenaar en ontwerper

Leo Creton zette ik naast het grafisch ontwerpen voor het eerst ook andere petten op: die van opdrachtgever, onderzoeker, samensteller en redacteur. Net zoals bij de verhalenvertellers waar ik graag mee samenwerk, is ook dit boek ontstaan vanuit een passie.

Van kinds af aan fascineerde het werk van

Leo Creton mij en het was ook een van de redenen waardoor ik geïnspireerd werd om

de kunstzinnige kant op te gaan.

 

Ik  voelde de noodzaak om ervoor te zorgen dat het werk van Leo Creton niet verloren zou gaan. Wanneer iemands verhaal behouden blijft voor de volgende generatie, leeft hij in herinnering voort. Daarom dit boek vol schilderijen, tekeningen, sgraffito’s en (schets)ontwerpen.”

- Bart Gladdines

 

 

Dit boek is verschenen in november 2021 in een kleine oplage. Een collector's item.

Stuur een e-mail naar bart@bartbooks.nl en reserveer direct jouw exemplaar van dit bijzondere kunstboek.

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk, een schetsboek

Michael Jepkes, Breda 1996

 

Voor de reiziger uit vroeger eeuwen was deze kerk een herkenningspunt van verre.

In dit boek staan de schetsen die de kunstenaar maakte van de kerk, beginnend aan de rand van Breda, en cirkelgewijs steeds meer naar de binnenstad trekkend.

Het is een verkenningstocht langs plekken die, van veraf tot dichtbij, naar het middelpunt toe gericht zijn.

Tilburg gezien

door Harrie Janssens, 1955-1975

Foto’s Harrie Janssens, tekst Joep Eijkens, Tilburg, 1999

 

Er bestaan diverse fotoboeken over Tilburg maar er is er geen zo persoonlijk als dit.

Dat komt vooral doordat het Tilburg laat zien door de ogen van slechts één fotograaf.

Een begenadigd fotograaf die de roomse industriestad en haar bewoners wist vast te leggen op de drempel van een nieuwe tijd.

De foto’s en herinneringen van Harrie vormen een uniek persoonlijk tijdsbeeld.

Dit alles geheel in zwart-wit.

 

Gedachten en gedichten over vuur

Oosterhouts Schrijvers Collectief, OSCO

Oosterhout, 2006

 

Een bundeltje dat het gevolg is van een samenwerking tussen OSCO en de Oosterhoutse Kunstkring VOBK.

Toen de Kunstkring begin 2006 het plan opvatte om een tentoonstelling te organiseren van beeldend werk van de leden, met het thema Vuur, kwamen de schrijvers van OSCO op het idee om dat zelfde thema in korte beschouwingen of gedichten woordelijk vorm te geven.

 

Woorden verbeeld,

Beelden verwoord

Oosterhouts Schrijvers Collectief, OSCO en Vereniging Oosterhoutse Beeldende Kunstenaars, VOBK, Oosterhout, 1999

 

Als beeldende kunstenaars en dichters elkaar vinden, kan er iets moois ontstaan. Dat is in Oosterhout gebeurd. Deze bundel laat zien hoe beeld en woord elkaar opnieuw glans hebben gegeven. Aan het resultaat werd een succesvolle tentoonstelling gewijd.

Maar tentoonstellingen zijn vluchtig, te vluchtig voor het boeiend samengaan van dichters, schilders en beeldhouwers. Daarom deze bundel beeldgedichten.

Een bundel waarin pen en penseel elkaar hebben gevonden, gesteund door grafische vormgeving (Bart Gladdines) en fotografische kunst (Karl Engelhart). Ook van Oosterhoutse bodem. Woorden verbeeld, Beelden verwoord...

We laten het graag aan de kijkende lezer over om te ontdekken wat er in de beginne was; het woord of het beeld.

 

Vrouwenkamer

Ruud Vreeman en  JACE van de Ven, Tilburg, 2017

 

Uit onderzoek is gebleken dat een man in een uur tijd minstens één keer aan de andere sekse denkt. Daar hoeft geen aanleiding voor te zijn. Dat ‘denken aan’ gebeurt instinctmatig en de man in kwestie is zich er nauwelijks van bewust. Hij merkt het soms aan kleine dingen. Bijvoorbeeld dat er een vrouwenfiguur blijkt te ontstaan als hij tijdens een vergadering zit te droedelen.

Dat overkwam Ruud Vreeman herhaaldelijk tijdens de zittingen van de Eerste Kamer der Staten Generaal. Soms werkte hij die droedels thuis verder uit en kleurde ze in.

Dit boekje toont er 52, allemaal heel verschillend, want ‘la donna e mobile’ en verveelt daarom nooit. JACE van de Ven, stadsdichter in Tilburg in de tijd dat Ruud Vreeman daar burgemeester was, maakte bij ieder prentje van Ruud een toepasselijk versje. Een boekje voor mannen én vrouwen.

 

 

“Op de kaartjes van de Eerste Kamer tekende ik meer dan 50 vrouwen. Met allemaal verschillende karakters.

De voormalige stadsdichter van Tilburg  JACE van de Ven maakte daar gedichtjes bij. Bart Gladdines heeft het boek prachtig vorm gegeven. Het is speels en humoristisch.”

- Ruud Vreeman

 

 

“De bundel 'VROUWENkamer' met prenten van vrouwenfiguren van Ruud Vreeman en daarop geïnspireerde versjes van mij is dankzij de vormgeving van Bart Gladdines een boekje geworden dat je alleen al om het aanzien ervan zou willen hebben.

De omslag is een gestileerde vorm van voyeurisme, zinspelend op de titel. De deur van een vrouwenkamer staat op een kier en er valt licht naar buiten, maar de vrouw die we gedeeltelijk zien blijft een mysterie. Zij is een plastische vorm in de verder geometrische vormgeving van de cover. Het ene is totaal anders dan het andere, maar vormt er toch een eenheid mee, man en vrouw, emotie en ratio en duizend tegenstellingen en eenheden meer. Bart Gladdines presenteert de 52 prenten en gedichtjes in de bundel op functionele wijze zoals het een goed vormgever betaamt, maar hij slaagt er daarbij tegelijk in om de zaak speels te houden en er een eenheid van te maken. Volgens mij had de vormgeving van deze bundel niet beter gekund.”

- JACE van de Ven

 

“Ik vind het belangrijk dat verhalen behouden blijven en niet verloren gaan.

We moeten zuinig zijn

op ons erfgoed.”

- Bart Gladdines

Ga direct naar:

b'art books

Ik vind het belangrijk dat verhalen behouden blijven en niet verloren gaan.

We moeten zuinig zijn op ons erfgoed.

 

Bart Gladdines

-boekontwerper van meer dan 250 boeken