“Het verleden is een bron van verhalen die het heden kleur geeft.”

- onbekend

 

Reviews

 

ED SCHILDERS:

“Bart Gladdines is een vakman”

 

Ik kan het kort houden: Bart Gladdines is een vakman.

Ik kan dat nog wat verder toelichten: Bart luistert naar zijn klanten.

En als ik het nog wat verder bespreek:

Bart kan de wensen van zijn klanten vertalen van ruwe ideeën over de vormgeving naar pagina’s in perfecte typografische en visuele balans.

Ik heb voor het eerst samengewerkt met Bart in 1988, toen hij verantwoordelijk was voor de vormgeving van mijn eerste ‘Tilburgse boek’: Moordhoek.

 

Sindsdien was Bart als grafisch vormgever bij Gianotten zeer vaak mijn aanspreekpunt, zeker als het uitgaven betrof waarbij ik betrokken was als redacteur of als auteur. En dat zijn er tientallen.

In de hoedanigheden van redacteur of auteur had ik namelijk altijd wel een idee over wat er op de pagina moest staan, maar slechts zelden een idee of dat ook haalbaar was.

 

Bart Gladdines kan zulke vragen beantwoorden. Hij doet dat met een luisterend oor. Wat hij hoort, vertaalt hij naar de vorm. Zodat je als lezer hoort en ziet wat de schrijver bedoelt.

Ik hoop dat ik in de toekomst nog vaak met Bart zal kunnen samenwerken.

 

 

 

HANS HOP:

“Wat zijn handen kunnen maken, willen alle ogen zien”

 

Ik heb aan enkele honderden projecten met Bart mogen samenwerken, maar liefst 30 jaar lang. Variërend van het ontwerpen van een volledig nieuw logo, of het opfrissen van een bestaand, het ontwerpen en vormgeven van een complete huisstijl, tijdschrift, personeelsblad of nieuwsbrief, tot vooral heel veel boeken.

 

Wat mij steeds is opgevallen, is dat Bart als geen ander een opdracht ‘leest’: hij weet voor welke doelgroep een boek met welk oogmerk bedoeld of geschreven is, en speelt daar dan vervolgens perfect op in. Typografisch enorm sterk, met een ongeëvenaard oog voor beeld en compositie. Altijd met gevoel voor de wensen van de opdrachtgever, én die van de markt, maar vooral voor creatieve kwaliteit in alles wat hij maakt.

En, dat mag ook niet onvermeld blijven: steevast binnen de gestelde deadlines én budgetten!

 

Van ambachtslieden zeggen ze weleens: “wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken”. Voor Bart geldt: “wat zijn handen kunnen maken, willen alle ogen zien”.

 

 

 

DRÉ STEVENS:

“Een aantal van onze klanten wilden alléén maar met jou boeken maken”

 

Van de ruim 36 jaar dat je bij Gianotten hebt gewerkt,  ben ik zo’n 20 jaar je directeur geweest. De jaren daarvoor was ik als verantwoordelijke van de Prepress en Bedrijfsleider zeer direct bij jou betrokken. In die tijd hebben we zeer nauw samengewerkt. Daar kijk ik met veel plezier op terug.

Het samen sparren over de uitvoering van boekproducties blijft voor altijd warm in mijn herinnering. Jij hebt je werkzaamheden altijd met veel vakkennis, inzet en betrokkenheid naar volle tevredenheid verricht.

 

Jouw typografische kennis is enorm.

Je voelt je het prettigst in een rustige werkomgeving waar gelegenheid tot sparren is. En dan ontstaan er hele mooie producten. Je absolute passie ligt bij het maken van boeken. En door al die jaren heen is dat een indrukwekkende collectie mooie boeken geworden. En dan ben je ook nog een fijne vent om mee samen te werken. Een aantal van onze klanten wilden alléén maar met jou boeken maken. Dat zegt veel.

 

 

 

SANDER NEIJNENS:

“Het leukste is het om met Bart over letters te praten”

 

In de afgelopen 25 jaar heb ik vaak samengewerkt met Bart Gladdines, grafisch vormgever bij drukkerij Gianotten Printed Media (tot 2020).

Hij verzorgde de vormgeving van vele drukwerken binnen deze drukkerij en adviseerde daarnaast zelfstandige vormgevers – zoals ik – over de wijze waarop bestanden aangeleverd moeten worden om het beste drukresultaat te verkrijgen.

Samen hebben we de hele ontwikkeling van de digitalisering van drukwerk meegemaakt, van Aldus Pagemaker, via Quark XPress tot de hedendaagse pakketten InDesign, Photoshop en Illustrator van Adobe.

 

Eénmaal hebben we samen een boek mogen vormgeven, namelijk

De verbeelding van Tilburg, het vriendenboek bij het afscheid van Ronald Peeters van het Regionaal Archief Tilburg. Dat was een bijzonder leuke ervaring, omdat Bart niet alleen zijn vak verstaat, maar ook een goede samenwerkingspartner is. En gezellig.

Maar het leukste is het om met Bart over letters te praten. De meeste vormgevers zijn vooral bezig met het beeld van hetgeen ze maken, maar Bart snapt dat het daarnaast belangrijk is om het juiste lettertype te kiezen, met een goede spatiëring, genoeg interlinie – maar ook weer niet te veel – en hoe kleinkapitalen en uithangende cijfers toegepast moeten worden. Ook de typografische details zijn bij Bart in goede handen.

 

 

 

RONALD PEETERS:

“Bart werkt punctueel en altijd volgens de afgesproken planningen”

 

Bart Gladdines heb ik meer dan 20 jaar geleden mijn eerste boek laten vormgeven. Daarna volgden er nog tientallen. Zijn vormgeving is creatief en helder en mijn boeken hebben daardoor een frisse uitstraling gekregen.

Tekst en beeld bracht hij altijd in een goed evenwicht, wat de leesbaarheid bevorderde. Bart werkt punctueel en altijd volgens de afgesproken planningen.

 

 

 

TIM STOOP:

“Een bekwaam, vakkundig en zeer betrouwbaar grafisch ontwerper”

 

Als commercieel directeur van Struyk Beton Oosterhout en als voorzitter van  Het Oosterhouts Schrijvers Collectief (OSCO), later Het Schrijverscafé, heb ik de heer B. Gladdines leren kennen als een bekwaam, vakkundig en zeer betrouwbaar grafisch ontwerper.

Hij verzorgde voor mij jarenlang de grafische vormgeving en begeleiding van het productieproces van talloze tijdschriften en boeken.

 

Ik kan de heer B. (Bart) Gladdines dan ook zonder voorbehoud, voor deze werkzaamheden aanbevelen.

 

 

 

LAURAN WIJFFELS:

“Samenwerking in voortdurende dialoog”

 

Bij Gianotten Printed Media verzorgde Bart de lay-out van ons boek 'Noorderligt. Podium van het zuiden 1984 - 1998' in de boekenreeks 'In Tilburg' in 2016. Bart deed dit in voortdurende dialoog, zodat de auteurs, Jeroen Ketelaars en ik, kunnen terugkijken op een prachtige en geslaagde uitgave!

 

 

 

JACE VAN DE VEN:

“De vormgeving van deze bundel had niet beter gekund”

 

De bundel 'VROUWENkamer' met prenten van vrouwenfiguren van Ruud Vreeman en daarop geïnspireerde versjes van mij is dankzij de vormgeving van Bart Gladdines een boekje geworden dat je alleen al om het aanzien ervan zou willen hebben. De omslag is een gestileerde vorm van voyeurisme, zinspelend op de titel. De deur van een vrouwenkamer staat op een kier en er valt licht naar buiten, maar de vrouw die we gedeeltelijk zien blijft een mysterie.

Zij is een plastische vorm in de verder geometrische vormgeving van de cover. Het ene is totaal anders dan het andere, maar vormt er toch een eenheid mee, man en vrouw, emotie en ratio en duizend tegenstellingen en eenheden meer. Bart Gladdines presenteert de 52 prenten en gedichtjes in de bundel op functionele wijze zoals het een goed vormgever betaamt, maar hij slaagt er daarbij tegelijk in om de zaak speels te houden en er een eenheid van te maken. Volgens mij had de vormgeving van deze bundel niet beter gekund.

 

 

 

DIRK VERBRAAK:

“Bart laat door het design de boodschap krachtiger en duidelijker worden”

 

In mijn periode bij Gianotten Printed Media, heb ik jaren mogen werken met deze vakman. Een grafisch designer pur sang.

Door zijn jarenlange ervaring weet Bart met grafisch design een hele grote meerwaarde te leveren aan elke grafische productie.

Hij zorgt dat de klant niet alleen blij verrast is over het design, maar laat door het design tegelijkertijd de boodschap krachtiger en duidelijker worden.

Boeken zien er hierdoor niet alleen heel mooi uit, maar lezen echt prettiger. Logo’s blijven hangen en worden tijdloos. En bijvoorbeeld posters communiceren niet alleen, maar worden items die men graag aan de muur wil hangen. Met Bart haal je creativiteit, functionaliteit, positiviteit, maar vooral ook een hele leuke en fijne collega in huis

 

 

 

TOINE DELIËN:

“Een vakman met kennis en kunde”

 

In de ruim 25 jaar die ik met Bart heb mogen samen werken heb ik Bart leren kennen als een grafisch ontwerper met een passie voor letters en verzorgde vormgeving. Een vakman met de kennis en kunde om nog een mooi typografische productie te ontwerpen!

 

 

 

PETER DE LEEUW:

“Bart is een zeer prettig persoon om mee samen te werken”

 

Ik ken Bart als een uiterst kundig persoon. Bart heeft een deskundig grafisch inzicht. Zijn werk is professioneel en goed verzorgd zoals de klant het wil. Daarnaast is Bart een zeer prettig persoon om mee samen te werken. Hij is geduldig, kan goed evalueren en goed meedenken. Ik heb altijd op een zeer fijne manier met Bart samengewerkt.

b'art books

Ik vind het belangrijk dat verhalen behouden blijven en niet verloren gaan. We moeten zuinig zijn op ons erfgoed.

 

Bart Gladdines -boekontwerper van meer dan 250 boeken

“Het verleden is een bron van verhalen die het heden kleur geeft.”

- onbekend

Ga direct naar:

b'art books

Ik vind het belangrijk dat verhalen behouden blijven en niet verloren gaan.

We moeten zuinig zijn op ons erfgoed.

 

Bart Gladdines

-boekontwerper van meer dan 250 boeken